Lato, to idealny czas, na spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Wysokie temperatury, oraz idealne do grillowania warunki sprawiają, że coraz chętniej i częściej, spotykamy się ze znajomymi i bliskimi , na wspólnych spacerach czy plenerowych wydarzeniach. Niestety, okres ten, nie sprzyja osobom, które zdecydowały się na dietę odchudzającą. Grillowane kiełbaski, mięso, boczek, smaczne sałatki i słodkie przekąski, nie przyczynią się do utraty wagi, dlatego tak wiele osób, unika grillowanych potraw.
Czy to jednak słuszna decyzja?
Czy można jeść grillowane potrawy, podczas diety odchudzającej?
Grillowane potrawy, wcale nie muszą być ciężkostrawne, oraz wysoko kaloryczne. Prócz ciężkostrawnego mięsa czy kiełbas, możemy sięgnąć po lżejsze rozwiązanie, jak warzywa czy ryby. Te delikatne mięso, oprószone przyprawami, będzie rozpływać się w ustach, a w towarzystwie sezonowych warzyw, z pewnością zasmakują każdemu miłośnikowi grilla.
Dieta a mięso. Czy można skusić się na kiełbaskę z grilla?
Choć dieta najczęściej wiąże się z eliminacją ciężkostrawnych potraw, raz na jakiś czas, z umiarem, można zdecydować się na to pyszne danie. Jeśli zastanawiasz się, ile kalorii ma kiełbasa z grilla, to wiedz, że ma ich na prawdę dużo. Dlaczego? Kiełbasa, jak i inne mięsa grillowane, wykonana jest z mięsa oraz tłuszczu zwierzęcego. Zawiera wiele cennych właściwości, ale również kalorii. Nieprzetworzona kiełbasa, ma ich około 250 na 100g produktu. Już widać, że nie jest to odpowiedni produkt, podczas stosowania diety odchudzającej. Czy obróbka termiczna, ma tu jednak jakieś znaczenie?
Ile kalorii ma kiełbasa z grilla?
Obróbka termiczna produktów powoduje, że tracą one część cennych składników odżywczych, ale również wodę czy tłuszcz. Podczas równomiernego ciepła, któremu poddana jest kiełbasa, woda odparowuje, a tłuszcz wytapia się, zmniejszając kaloryczność produktu. Grillowana kiełbasa, podczas obróbki, traci około 35 kcal, przez co cała potrawa ma około 215 kcal. Nie jest to mała ilość, jednak niewielki kawałek kiełbasy, w dodatku zjedzony raz na jakiś czas, nie zaszkodzi diecie, a na pewno wpłynie na samopoczucie.
Jakie kiełbasy na grilla wybrać?
Aby uniknąć wysokiej kaloryczności potrawy grillowanej, podczas zakupu kiełbasy, należy sięgnąć po te, które zostały wyprodukowane z chudego mięsa. Są to kiełbaski drobiowe, na przykład z piersi kurczaka i indyka. Nie zawierają dużej ilość kcal, są lepiej przyswajane przez organizm, smaczne i zdrowsze. Takie rozwiązanie, z pewnością okaże się mniejszym grzechem, niż kiełbasa z dziczyzny, wieprzowiny czy wołowiny. Będąc na diecie, patrzmy zatem na produkty, które spożywamy.
Bardzo ważne jest tez to, aby mięso nie stanowiło głównego posiłku, a było tylko jego uzupełnieniem. Im więcej warzyw, tym lepiej. Warzywa, zwłaszcza te, przygotowane na grillu, są niskokaloryczne, wyśmienicie smakują, kuszą kolorami i zapachem, oraz są sycące. Nakładając na talerz grillowane potrawy, wybierzmy w pierwszej kolejności warzywa, a następnie sięgnijmy po mniejszy kawałek kiełbasy, lub innego mięsa, pamiętając przy tym, iż niewielki kawałek kiełbasy, ma prawie 250 kcal, co w chwile, może zrujnować długotrwałe starania o utratę wagi.
Grillowane potrawy, można przygotować na grillu opalanym węglem czy brykiecie, lub elektrycznym. W obu przypadkach, smak potraw, z pewnością nikogo nie zaskoczy, oraz nie rozczaruje. Pyszne jedzenie, w towarzystwie najbliższych, na pewno okaże się przyjemnym momentem, w dodatku pełnym wspaniałych, sezonowych smaków, które pokocha każdy.
Zobacz także:
Do jakich aranżacji pasują lamele drewniane?