Spirulina i chlorella to dwie bardzo popularne algi zaliczane do grona tzw. superżywności, które od wielu lat cenione są za swoje właściwości nie tylko przez znawców medycyny naturalnej, ale również przez osoby będące na diecie wegańskiej. Czym jednak charakteryzują się te dwie algi i jakie różnice możemy znaleźć między nimi?
Spirulina
Spirulina zaliczana do gatunku mikroalg z gromady sinic odznacza się zielononiebieskim kolorem oraz dosyć specyficznym zapachem. To bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, zawierającego wszystkie niezbędne dla naszego zdrowia aminokwasy. Z tego też względu stanowi świetne uzupełnienie diety wegańskiej, która ze względu na ograniczenie spożycia mięsa, jest uboga w ten właśnie składnik odżywczy. Z uwagi na wysoką zawartość kwasu GLA spirulina zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi. Obecna w niej witamina E wpływa korzystnie na stan naszej skóry, włosów i paznokci Z kolei beta-karoten będący prowitaminą A wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naszego narządu wzroku, ochraniając oczy przed rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej oraz zaćmy.
Chlorella
Chlorella to z kolei jednokomórkowy glon z grupy zielenic, który charakteryzuje się intensywnie zieloną barwą oraz kulistym kształtem. Stanowi świetne źródło wielu witamin i minerałów a w szczególności witamin A, C, E, K, z grupy B, a także żelaza, cynku, wapnia, magnezu i potasu. Ze wszystkich roślin zawiera największą ilość chlorofilu, który bardzo dobrze oczyszcza nasz organizm z zalegających w nim metali ciężkich oraz innych toksycznych substancji. Witaminy C oraz E znane jako silnie działające przeciwutleniacze wspomagają walkę z wolnymi rodnikami, które odpowiedzialne są za szybszy proces starzenia się komórek naszego ciała.
Jakie są różnice pomiędzy spiruliną i chlorellą?
Chlorella w odróżnieniu od spiruliny zawiera znacznie większe ilości chlorofilu, dzięki czemu znacznie lepiej oczyszcza nasz organizm z toksyn. Z uwagi na fakt, iż ściany komórkowe chlorelli są znacznie grubsze od ścian spiruliny, to jest ona gorzej trawiona przez nasz organizm. Za spożyciem spiruliny przemawia również jej bardziej zróżnicowany skład, ponieważ dostarcza ona naszemu organizmowi znacznie większą ilość składników odżywczych niż chlorella. Więcej na ten temat można przeczytać pod linkiem https://www.straganzdrowia.pl/blog/superfoods/spirulina-i-chlorella-wlasciwosci-roznice-oraz-zastosowanie-w-codziennej-diecie