9 listopada 2022

Jakie patelnie gastronomiczne powinny się znaleźć w każdym lokalu?

Patelnie gastronomiczne to podstawowe elementy wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. To naczynia kuchenne umożliwiające pieczenie, smażenie i duszenie potraw, a dzięki wielu wariantom, które są dostępne na rynku, możemy z łatwością dostosować model do potrzeb naszych i konkretnego lokalu. Decydując się na zakup patelni gastronomicznej, warto wziąć pod uwagę kilka ważnych aspektów, a temat szerzej omawiamy w tym artykule. Podpowiadamy, jaki rodzaj patelni wybrać, do czego są wykorzystywane poszczególne modele oraz jakie materiały wykorzystane do produkcji tych naczyń powinny nas interesować, aby zakup stał się inwestycją na wiele lat. Jeżeli interesuje Cię ten temat, to koniecznie zapoznaj się z całym artykułem! Życzymy udanej lektury!

Podstawowy element wyposażenia – patelnia uniwersalna

Patelnia uniwersalna, jak sama nazwa wskazuje, to naczynie kuchenne, które może być wykorzystywane na wiele sposobów. Jest wszechstronne i wielofunkcyjne, a zakupić je można w wielu rozmiarach. Ten klasyczny model ma dwie cechy charakterystyczne, a pierwszą z nich jest stosunkowo płaskie dno, dzięki któremu możemy równomiernie smażyć, podgrzewać czy piec potrawy. Drugą cechą są niskie brzegi patelni.

W przypadku patelni uniwersalnych wykorzystywane są różne rodzaje powłoki (również nieprzywierająca), dzięki czemu mamy pewność, że dania i półprodukty, które smażymy, nie przypalą się, a do ich przygotowywania jest potrzebna niewielka ilość masła, oleju, oliwy czy innego tłuszczu. Patelnia uniwersalna sprawdzi się idealnie również do podgrzewania wcześniej przyrządzonych potraw, dlatego zastosowanie znajdzie zarówno w lokalach gastronomicznych, jak i gospodarstwach domowych.

Zobacz także:  Zakład pogrzebowy: poznaj istotne czynniki przy wyborze

Patelnia do paelli – czym charakteryzuje się ten model?

Ciekawym naczyniem jest z pewnością patelnia do paelli, czyli uwielbianego na całym świecie hiszpańskiego dania, które pochodzi z Walencji. Potrawę można przyrządzić na wiele sposobów, natomiast głównym składnikiem jest oczywiście ryż, który gotuje się i podsmaża z dodatkiem szafranu właśnie na odpowiednio przystosowanej patelni. Tego typu model powinien mieć średnicę minimum 30 cm. Dno naczynia jest grube i wytrzymałe, natomiast ścianki patelni wysokie, aby składniki nie wydostały się z wnętrza naczynia. Po jednej i drugiej stronie patelnia do paelli jest wyposażona w wygodne, ergonomiczne uchwyty (ułożone symetrycznie), które ułatwiają przygotowanie dania oraz transport naczynia, które jest naprawdę ciężkie. W przypadku tego typu artykułów najczęściej wykorzystuje się powłokę nieprzywierającą, co dają nam gwarancję, że przygotowana paella nigdy się nie przypali.

Dlaczego patelnia gastronomiczna jest kluczowym elementem wyposażenia?

Patelnia gastronomiczna to podstawowe narzędzie w pracy kucharza. Pozwala na przyrządzanie różnorodnych posiłków, jest łatwa w utrzymaniu czystości, a większość modeli może być myta w zmywarkach gastronomicznych, co znacząco usprawnia codzienną pracę. Najczęściej do jej produkcji wykorzystuje się aluminium, żeliwo, stal, a nawet granit i marmur. Wszystkie te surowce charakteryzują się wysoką odpornością na działanie czynników zewnętrznych, wysokie i niskie temperatury, a także urazy mechaniczne. Decydując się na wybór konkretnego modelu, warto zwrócić uwagę również na powłokę. Najbardziej popularne są modele teflonowe i ceramiczne – odporne na zarysowania i bardzo trwałe.

Zobacz także:  Dyskretny sex shop w dobie pandemii

Czym jest patelnia elektryczna gastronomiczna?

Ciekawą opcją jest patelnia elektryczna gastronomiczna, czyli specjalistyczne urządzenie, które jest dedykowane profesjonalnej gastronomii. Maszyna jest zasilana prądem, cechuje się dużo większą wydajnością i podobnie, jak klasyczne modele, pozwala na smażenie i duszenie przyrządzanych potraw. Tego typu sprzęty są wyposażone w wiele ciekawych funkcji, które znacząco ułatwiają pracę, jak m.in. precyzyjne ustawienie temperatury. Jest to szczególnie istotne w przypadku dań, które, aby wydobyć z nich najlepszy smak i aromat, wymagają dokładności przyrządzenia.

Warto wybierać patelnie gastronomiczne, które są wykonane z odpowiednich materiałów, gdyż zakup tego typu produktów jest inwestycją na wiele lat.

Treść promowana.

Powiązane treści