20 października 2023

Jak tran wpływa na naszą odporność? – poznaj fakty i mity

Czy ktoś nie słyszał o tranie? Od dzieciństwa mówiono nam, że tran posiada niesamowicie cenne właściwości zdrowotne, a oprócz tego jest najlepszą substancją na wzmocnienie odporności. Ile w tym prawdy, a ile mitów? Jaki jest rzeczywisty związek tranu z naszą odpornością? Sprawdź w tym artykule!

Tran – działanie i właściwości

Tran to skoncentrowany olej otrzymywany z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Posiada wiele wartościowych substancji, począwszy od witamin, takich jak witamina A i E, a kończąc na nienasyconych kwasach tłuszczowych z grupy omega-3. Połączenie tych składników sprawia, że tran to jedna z najzdrowszych substancji dostępnych na rynku. Dzięki wysokiemu stężeniu witamin i kwasów omega-3, tran doskonale:

  • wspiera odporność organizmu,
  • podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu HDL, a obniża trójglicerydów,
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • poprawia funkcjonowanie mózgu i wzroku,
  • polepsza procesy uczenia się i zapamiętywania
  • wpływa dobrze na skórę. 

Warto dodać, że niedawno udowodniono wpływ tranu na wzrost wrażliwości komórek na insulinę u osób z zaburzeniami metabolicznymi. Ponadto, tran obniża stany zapalne przy stwardnieniu rozsianym, a także wpływa na zmniejszenie częstości nawrotów tej choroby.

Odporność a picie tranu

Jak wspomniano wyżej, tran wspomaga odporność organizmu. Jego regularne spożywanie znacznie zmniejsza ryzyko przeziębienia oraz grypy, a także innych infekcji wirusowych oraz bakteryjnych. Dzieje się tak dlatego, że tran pobudza organizm do produkcji limfocytów. Oprócz tego zawiera wspomniane już kwasy tłuszczowe omega- 3, które wspierają układ immunologiczny i pomagają w walce z infekcjami. 

Ogromną rolę grają tu również witaminy A i E. Ta pierwsza wpływa przede wszystkim na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych i chroni nabłonek układu pokarmowego przed wnikaniem chorobotwórczych drobnoustrojów. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w zwalczaniu wirusów oraz bakterii. Natomiast witamina E posiada silne właściwości przeciwutleniające, które chronią organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników. 

Czy każdy może spożywać tran?

Kiedyś panowało przekonanie, że tran to idealny lek na wszystko i dla wszystkich. Niestety, tran nie powinien być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Także osoby zmagające się z kamicą nerkowa nie powinny sięgać po ten preparat. Z jego korzystania powinni również zrezygnować ci, którzy suplementują witaminę A, ponieważ może dojść do szybkiego przedawkowania.

Jaki tran wybrać?

Jeśli chcesz zacząć suplementować tran, musisz wiedzieć, że tran tranowi nierówny. Przede wszystkim, nie każdy olej rybi to tran. Można tak nazwać tylko te preparaty, które zawierają tłuszcz z wątroby ryb należących do rodziny dorszowatych.

Najbardziej wartościowym spośród tego typu substancji jest tzw. “tran norweski”. Zawiera on dużą ilość składników mineralnych oraz wysokie stężenie kwasów DHA i EPA, czyli omega-3. Jeśli chcesz wybrać najlepszy tran, przed zakupem koniecznie sprawdź jego skład. Najlepszą opcją jest produkt, który zawiera sam olej z dorsza. Unikaj preparatów na bazie oleju z ryb, ponieważ nie jest to prawdziwy tran. 

Dużą różnicą jest również produkt na bazie oleju z dorsza oraz oleju z rekina. Ten drugi nie będzie zawierał tylu skoncentrowanych składników odżywczych co ten pierwszy. Zawsze zapoznawaj się z etykietą opakowania, aby upewnić się, że wybrany tran posiada odpowiedni skład, zarówno pod względem jakości, jak i ilości składników.

Artykuł promocyjny.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane treści