Podjadanie jest niewątpliwie szkodliwym nawykiem polegającym na spożywaniu pokarmów pomiędzy zaplanowanymi posiłkami. Przyczyny podjadania są bardzo różne.
- Źle skomponowana dieta. Przykładem może być dieta, która zawiera dużo produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Produkty o wysokim IG ulegają szybszemu trawieniu i wchłanianiu, co doprowadza do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, po którym następuje równie gwałtowny spadek, powodując tym samym uczucie głodu. Przyczyną może być także dieta, której brakuje odpowiednich składników odżywczych i witamin w efekcie czego organizm będzie sam domagał się uzupełnienia braków w postaci jedzenia składającego się z prostych węglowodanów.
- Sposób na radzenie sobie z emocjami takimi jak np. stres, smutek.
- Sposób na zabicie nudy.
- Spożywanie dużej ilości cukru, które paradoksalnie powoduje zwiększenie apetytu na sam cukier.
- Kultura, tradycja – z pewnymi kulturami wiążą się np. duże biesiady oraz spotkania rodzinne, których nieodłączną częścią jest częstowanie jedzeniem przez gospodarza, a gościowi, mimo np. przeciwwskazań zdrowotnych, nie wypada odmówić.
- Zaburzenia na osi leptyna (hormon sytości) – grelina (hormon głodu) – nieodpowiedni styl życia i złe odżywianie mogą doprowadzić do tzw. leptynooporności, która objawia się trudnością w odczuwaniu sytości, w efekcie czego będziesz jadł zbyt dużo, ponieważ twój organizm nie da ci znać, że jesteś najedzony.
Skutki podjadania
Podjadanie może ciągnąć za sobą szereg niebezpiecznych skutków, z których najbardziej oczywistym jest tycie. Wiąże się to ze zwiększoną ilością spożywanych kalorii, niż wynosi Twoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Podjadanie może także utrudniać odchudzanie, ponieważ w sytuacji, gdy spożywasz dodatkowe kalorie, możesz zaprzepaścić efekty swojej diety redukcyjnej. Samo tycie poza złym wpływem na Twoją sylwetkę ciągnie za sobą szereg negatywnych skutków zdrowotnych związanych z większą masą ciała:
- Zaburzenia metaboliczne oraz hormonalne wynikające m.in. z posiadania nadmiaru tkanki tłuszczowej.
- Choroby układu naczyniowego np. nadciśnienie tętnicze, czego przyczyną są odkładające się blaszki miażdżycowe w naczyniach krwionośnych.
- Problemy trawienne ze względu na przeciążenie układu pokarmowego.
- Większe ryzyko zachorowania na cukrzyce – ze względu na większą podaż cukrów w diecie.
- Najnowsze badania pokazują, że zwiększona ilość spożywanego cukru może także zwiększyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów.
- Próchnica.
Materiał sponsorowany