27 lipca 2022

Ciastka borówkowe – coś niebywale smacznego na mały głód!

Nie masz pomysłu na podwieczorek? Przygotuj szybkie ciastka borówkowe, które zachwycą Twoje pociechy. Możesz podać je z lodami czekoladowymi z jagodami – to połączenie wręcz idealne. Uwierz, że ten deser nie jest wcale trudny do zrobienia.

Zacznij od lodów

Aby mieć pewność, że lody wyjdą idealnie i można będzie podać je z ciasteczkami, zacznij przygotowania właśnie od nich. Będą przecież mrozić się kilka godzin. Domowe lody czekoladowe z jagodami zrobisz bez maszynki do lodów. Zacznij od ubicia zimnej kremówki (600 mililitrów) na sztywno. Włóż ją do lodówki, by nie oklapła. Dwie tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Rozdziel żółtka od białek w dwóch jajkach i włóż do oddzielnych misek. Żółtka utrzyj z cukrem (75 gramów), a następnie dodaj je do czekolady i zmieszaj za pomocą miksera. Białka ubij na sztywno. Do blendera kielichowego wlej pół litra mleka, 75 gramów cukru i pół kilograma jagód. Zblenduj całość na gładką masę. Teraz przełóż zawartość wszystkich misek do masy z czekoladą. Mieszaj dokładnie, aż składniki się połączą. Przelej masę do pojemnika i włóż do zamrażalnika. Co godzinę mieszaj, by lody dobrze się zmroziły.

Kruche ciasteczka z borówkami w sam raz na podwieczorek

Jak zrobić ciastka z borówkami? Nic prostszego! Potrzebujesz tylko kilku składników. W jednej misce wymieszaj mąkę pszenną (100 gramów) i taką samą ilość mąki owsianej lub zblendowanych płatków owsianych. Wsyp łyżeczkę proszku do pieczenia.  W drugiej misce ubij pół kostki masła z cukrem (100 gramów) i jednym jajkiem. Możesz dodać również ekstrakt waniliowy, jednak nie jest to konieczne. Ubijaj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i miksuj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być delikatne, rozpadające się, lekko kruche. Teraz czas na borówki – dodaj umyte owoce do ciasta (minimum 200 gramów) i delikatnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Na blaszce z papierem do pieczenia uformuj niewielkie okrągłe ciasteczka. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Ciasteczka będą kruche, rozpadające się i naprawdę pyszne.

Wiesz, co masz robić, prawda? Teraz nałóż lody do salaterek, a ciasteczka połóż na półmisek. Tak idealnie skomponowany deser szybko zniknie. Pozostaną tylko okruszki.

Materiał partnera.

Powiązane treści